Adriana Design

Divatillusztrátor a jövő Picassoja?

Mindig is imádtam rajzolni, festeni, kreatívkodni nem véletlen, hogy a kreatív szakmában képzelem el magam a jövőben. Már a tanulmányaim során rengeteg olyan embert ismertem meg, akiktől sokat tanulhatok, jó tanácsokkal látnak el. Ezúttal egy divatillusztrátort mutatok be nektek, Debreczeny Fannyt. Fanny egy igazán tehetséges művész, csodálatos munkái vannak. Fiatalkora ellenére már több kollekciót tudhat maga mögött, majd grafikusként végzett. Ma pedig azt csinálhatja, amit igazán szeret. Rajzol, ha akar egész nap, mindezt kitartásának köszönheti. Mesés rajzaiban pedig gyönyörködhetünk. Számos divatrajza van, de nem csak divat témában alkot. Rajzai akár a lakás ékévé is válhat, szuperül beilleszthető az enteriőrbe.

zhjuxcvwertvbnmrfrffrf
< >

 

 1. Mit kell tudnunk rólad? Mutatkozz be kérlek pár mondatban!

  A nevem Fanny, Budapesten élek, de nagyon sok helyre utazom a munkáim során. Divattervezőként végeztem, hiszen már kicsi korom óta rajzolgatok, anyukám miatt megtanultam közel profin varrni, így szinte egyértelmű volt, hogy merre megyek tovább. Még a divat képzésen ismerkedtem meg a külföldi illusztrátorokkal, és annyira megtetszett ez a szakma, hogy elkezdtem szabad időmben fejleszteni magam, így azonnal világos volt, hogy a képi ábrázolás sokkal jobban tetszik, mint maga a ruhák megvalósítása. Persze előttem még hosszú út állt ekkor, de éreztem, hogy ez az, amit igazán csinálni szeretnék.


 2. Mindig is szerettél rajzolni vagy az iskolában fejlődött ki benned?

  Mióta az eszemet tudom rajzolok, szinte az összes ismerősöm valahogy a nevemet egybe mossa ezzel a tevékenységgel, és ez nagyon jó érzés! Vannak olyan szegmensei a szabadkézi rajzolásnak amit nem szeretek, de összességében egy végtelenül meditatív és kikapcsoló tevékenysége az életemnek. Az iskolában tanultam pár dolgot, amelyek technikailag sokat segítettek, de valójában minden amit most csinálok, az a szorgalmamnak köszönhető, mert én magam sem engedtem alább adni, ha valami nem úgy sikerült az elején.


 3. Milyen termékekkel szeretsz dolgozni? Van olyan dolog, amivel semmiképp nem dolgoznál?

  Jelenleg markerekkel dolgozom papíron, később ezt photoshopban digitalizálom, nyomdára előkészítem. Nagyon szeretnék az életben még valaha megtanulni vízfestékkel dolgozni, de számomra az annyira kontrollálhatatlan technika, hogy biztos nem csinálnám sokszor, hiszen nem én irányítok. Tussal kellett már iskolai feladatokat csinálnom, ezért tudom, hogy mi ketten soha nem leszünk barátok😊

 4. Nagyon színesek a rajzaid, melyik szín a kedvenced? Olyan jó rájuk nézni! Hiszel a színek lélektani hatásában?

  Nekem régen nagy kedvencem volt a türkizkék, ez most sincsen másképp, viszont többet használom a pasztell rózsaszínt, a csonthéj színt, illetve a világos levendula lilát. Köszönöm a bókot!:) Hiszek benne nagyon is, de a színeimet nem azáltal választom ki, hogy mit válthat ki másokból, hanem először vagy a hajat/szemet döntöm el, majd csak utána azt, hogy melyik árnyalat állna jól a modellnek. Ez egy olyan összhangot teremt, ami kellemes a szemnek, és valóban, jó rájuk nézni!:)
  rtzuiopzuiidfcfrgtgtcddvfv
  < >
 5. Mennyi idő átlagosan egy csoda elkészítése? Hogyan kell elképzelni a munkafolyamatot?

  Általában egy egész napot rá kell szánnom egy ötletre, hiszen a napom az inspiráció gyűjtéssel indul, és el kell döntenem, hogy a meglévő kategóriák közül ma éppen mit szeretnék rajzolni. Ha ez megvan, akkor fogom a papírt és az eszközöket és elkezdem megvalósítani a fejemben lévő ötleteket. Amint készen vagyok, fotózom a rajzokat különböző tárgyakkal, például a virágokkal nagyon jól lehet képeket készíteni. Végül bescannelem és photoshopban feljavítom a beolvasás okozta szétcsúszásokat. Elmentem printként, vízjellel és instagram képként, úgyhogy rengeteg mappám van egy rajzhoz. Ezután jön a nyugisabb része, kirakni instára, az oldalra, és nézni kinek mennyire tetszik. Később ebből blogbejegyzés is készül, szóval látható, hogy nem csak rajzolgatok egy-két órát, hanem komoly munkafolyamata van egy illusztrációnak. Szerencsére minden részét nagyon szeretem, úgyhogy ennél rosszabb dolgom sose legyen:D

 6. Melyik folyamat a kedvenced a készítés folyamán?

  A photoshop😃 Megrajzolni is nagyon jó dolog, és órákat tudok vele elbíbelődni, de mikor bescannelem és photoshopban véglegesítem, akkor áll össze az egész, és akkor látom mennyire sokat dolgoztam aznap.

 7. Körülbelül mennyi rajzot készítettél eddig?

  Hú… Körülbelül több százat. Nagyon sok rajzomat már instagramon láthatták az emberek, de van pár, ami nem sikerült túl jól, azonban gyakorlásnak kiváló volt. Ezeket is érdemes megtartani, hogy lássa az ember miben érdemes még fejlődnie.
  c ycunnamedjjdcfvfc
  < >
 8. Nagyon kidolgozottak a rajzaid, mindig is így rajzoltál? A minimál stílus messze áll tőled?

  Igen, mindig! A lehető legmesszebb áll tőlem a minimal stílus mint tervezésben, mint rajzolásban. Egészen egyszerű oka van ennek, Zuhair Muradon és Dolce Gabbanan szocializálódtam, minden ami ennél egyszerűbb, az már számomra felejthető. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nincsen nagyon jó minimal stílusban tervező, de nekem ezek nem tetszenek és ezzel nincs semmi baj.

 9. Milyen rajzokat készítesz legszívesebben? Mutatnál valami régebbi rajzot is? Mit tudsz tanácsolni a rajzolni vágyóknak?

  Legszívesebben lányokat rajzolok különböző stílusokban. Fura lehet, hogy csak ezt, de aki tisztában van a divatillusztrálás fogalmával, annak ez nem meglepő. Persze, például a facebook oldalamon, amit amúgy kevesebbet használok rengeteg régi rajzom van a kezdetektől. Fú tanácsként az az első és legfontosabb, hogy keress méltó példaképet, akinek a munkája nem középszerű, és kezdj el tanulni, fejlődni, ne elégedj meg az éppen aktuális szinteddel. Csak úgy lehetsz jobb, ha fejleszthető vagy, ha akarsz magasabb szinteken lenni, és egy nap észreveszed, hogy hatalmas utat jártál be és jó vagy abban, amit csinálsz. Mellette segíts másokon, mert attól a te fényed nem fog halványabban pislákolni, hogy másokat is segítesz ragyogni!

 10. Divat-stílustervező szakon végeztél, a tervezés és a stílus kialakítás is közel áll hozzád? Hogyan tudod a tanultakat alkalmazni a mindennapokban?

  Igen a tervezés mindenképpen, hiszen az illusztrációimon is egytől egyig az én terveim szerint alakultak ki az öltözékek, és bármikor szívesen terveznék még ruhákat. A stílusalakítás egy fogós kérdés, én imádom az elborult, durva ruhákat, amelyeket abszolút nem lehet utcára felvenni, mert vállalhatatlan a magyar ember számára. A mostani utcakép annyira egyhangú, hiszen mindenki ugyan azt hordja, a fast fashion üzletek is a basic darabokat sújkolják, valamint a minimal darabok sem kölcsönöznek túl sok színt a ruhatárunkba. Meghagyom ezt a szakmát másoknak, én pedig rajzolom a kis színes cuccaimat😊 A mindennapokban nem alkalmazom, mert mindenféle szabály nélkül azt veszek fel ami kiesik a szekrényemből, viszont rajzban hatalmas előnye van, hogy tanultam stílustervezést.


 11. Milyen tapasztalatokat, javaslatokat tudnál azok számára nyújtani, akik most akarnak grafikus képzésre jelentkezni?

  Szerintem az első és legfontosabb az az, hogy legyenek tisztában a saját stílusukkal, és azzal, hogy a grafika egy sokkal korlátozottabb, minimálabb dolog, amiben nem jó, ha túl van bonyolítva a látvány. Én nem éreztem magam jónak grafikusként, ezért sem erőltettem, de ha valaki tudja hozni az ottani elvárásokat, akkor nagyon jól lehet csinálni.
  ffrdfcfrcddvfvcdc
  < >


 12. Van példaképed? Kiknek a munkáit követed rendszeresen?

  Természetesen van, mindenki életében kellene, hogy legyen egy-két olyan ember, aki valamilyen szinten befolyásolja és a nagyobb teljesítményre sarkallja. Nekem illusztrálás szempontjából Paul Keng az abszolút példaképem, tőle rengeteget is tanultam. Ha divattervezést nézzük, akkor Zuhair Murad ruháinál kezdődik nálam A divattervezés, és folytatódik a Dolce & Gabbana-nál. Szerencsére haute couture terén rengeteg olyan művész van, akire fel lehet nézni, úgyhogy inspirációm van bőven.

 13. Milyen terveid vannak a jövőben? Számíthatunk valami nagy projektre?

  Rengeteg tervem van, kell és fontos is tervezni, éppen ezért a határidőnaplóm minden rublikája tele van írva. Nem csak világmegváltó tervekre kell gondolni, benne vannak olyan dolgok is mint a kommunikáció az érdeklődőkkel, blogbejegyzések, stb. A legközelebbi projekt a saját online etsy shopom megnyitása, és benne annyit dolgozni amennyit csak tudok, mert ez számomra nem munka. Nagy projekt akár lehet ez is, de bízom benne, hogy nagyobb és nagyobb dolgok sorakoznak előttem, amelyeket a lehető legjobban tudok kivitelezni majd. Bízom magamban, éppen ezért tudom, hogy remek dolgok jönnek még az életemben😊

Fannyt érdemes követni Instagramon és Facebookon is, hiszen mindig gyönyörű munkákat posztol. Instagramon a storykat is érdemes figyelemmel kísérni, jó pár kulissza titkot és készítési folyamatot is megleshettek. Remélem sokat segített nektek Fanny a szuper tippjeivel.

Remélem tetszett a cikk! Köszönöm, hogy benéztél, gyere legközelebb is! Addig is látogass el hozzám Instagramra és a Facebookra, ahol minden nap új posztokkal várlak! Ha mindenről első kézből szeretnél értesülni, iratkozz fel! puszi

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!